Een druppelende kraan kan op langere termijn behoorlijk wat water verspillen, ook al druppelt er elke paar seconden slechts een klein druppeltje naar beneden. Bovendien kan het tikken van de druppels heel irritant zijn. Zeker als u er vlak in de buurt slaapt.
De oorzaak van een lekkende kraan
De meeste druppelende kranen worden veroorzaakt door een kapot of versleten kraanleertje. Vaak komt dit door ouderdom, maar het kan ook slijten door het te ver dichtdraaien van de kraan. Draai de kraan dus vooral niet te ver dicht; dicht is dicht.
Om het ringetje te vervangen draait u allereerst de hoofdkraan uit. Verder draait u de kraan in kwestie open zodat u het kraanleertje kunt vinden.
Let wel op met het openen van de kraan: het kan voorkomen dat er nog waterdruk in de leiding aanwezig is en het water omhoog spuit. Probeer dus altijd de kraan af te tappen zodat er geen water meer in de leidingen aanwezig is.
Als u ziet dat ook de kraanpakking aan vervanging toe is, kunt u die meteen meenemen en deze vervangen. Ook doet u er goed aan om alle onderdelen in een bak azijn te leggen zodat het kalk enigszins op kan lossen. Op deze manier sluiten de onderdelen weer goed.
Soms is ook het rubberen O-ringetje versleten. U kunt deze meteen vervangen.
Als het goed is kunt u nu de hoofdkraan weer open zetten en zou het lekkage verholpen moeten zijn! Is dat niet het geval, overweeg dan eens om een loodgieter in te schakelen.